Knowledge-Sharing Seminar on Waste Management

and

Preparatory Meeting for Establishing "African Clean Cities Platform"

1. Date and Venue

Date: Tuesday 25 - Thursday 27 April, 2017 Venue: Hotel Avenida, Maputo, Mozambique

2. Language

English, Portuguese and French (with simultaneous interpretation)

3. Co-organizers

Maputo Municipality, Ministry of Land, Environment and Rural Development (MITADER), Ministry of the Environment of Japan (MOEJ), Japan International Cooperation Agency (JICA), UNEP, UN-HABITAT

4. Co-chairs

<u>Mr. Celso Ismael CORREIA</u>, Minister, Ministry of Land, Environment and Rural Development <u>Mr. Tadahiko ITO</u>, State Minister, Ministry of the Environment of Japan <u>Mr. David SIMANGO</u>, President of Municipal Council, Maputo Municipality, Mozambique

5. Program

Day 0 (24 April, 2017): Pre-Registration on Seminar Floor at Hotel Avenida

Time	Contents
16:00-20:00	0. Pre-Registration

Day 1: Final Seminar on "the Project for Promotion of Sustainable 3R Activities in Maputo"

Time	Contents
07:30-08:50	1. Registration
08:50-09:00	2. Cultural Exhibition
09:00-09:10	3. National Anthem of Mozambique (Municipal Police Choir)
09:10-09:30	4. Welcoming Remarks
(20 min)	Mr. David Simango, President of Municipal Council, Maputo Municipality, Mozambique
	Mr. Hiroshi Ono, Director, Policy Planning Division, Waste Management and Recycling
	Department, Ministry of the Environment of Japan
09:30-9:45	5. Family Photo
(15 min)	
9:45-10:05	Tea Break
(20 min)	
	6. Presentation of Mozambican Project
10:05-10:20	(1) Overview of the Project for Promotion of Sustainable 3R Activities in Maputo
(15 min)	Ms. Luisa Bila, Directorate for Waste Management and Cemeteries, Maputo Municipality
10:20-11:10	(2) Session 1: Improving Efficiency of Waste Collection System
(50 min)	Ms. Meriamo Stela, Directorate for Waste Management and Cemeteries, Maputo Municipality
	(Q&A and Open discussion, sharing knowledge/experience by participants)
11:10-12:00	(3) Session 2: Financial Sustainability of Solid Waste Management
(50 min)	Ms. Adelina Mocubela, Directorate for Waste Management and Cemeteries, Maputo
	Municipality
	(Q&A and Open discussion, sharing knowledge/experience by participants)
12:00-13:10	Lunch
(70 min)	

Time	Contents
13:10-14:00	(4) Session 3: Approaches to Promote 3Rs (Reduce, Reuse and Recycle)
(50 min)	Mr. Sergio Manhique, Directorate for Waste Management and Cemeteries, Maputo Municipality
	(Q&A and Open discussion, sharing knowledge/experience by participants)
14:00-15:30	7. Panel Discussion
(90 min)	Moderator: Mr. Shungo Soeda, Chief Adviser of JICA Expert Team, Maputo 3R project
	Panelists:
	Mr. Hiroshi Ono, Director, Policy Planning Division, Waste Management and Recycling
	Department, Ministry of the Environment of Japan
	Prof. Abdouraman Bary, Regional Office for Africa, UNEP
	Dr. Naison Mutizwa-Mangiza, Director, Regional Office for Africa, UN-HABITAT
	Mr. Florentino Ferreira, City Council of Maputo, Maputo Municipality
15:30-15:50	Tea Break
(20 min)	
15:50-16:05	8. Presentation of the New Sanitary Landfill
(15 min)	Mr. Carlos Seventine, National Sustainable Development Fund (FNDS)
16:05-16:40	9. Inauguration of the National Solid Waste Management Federation (ANGER), initiated by
(35 min)	Mozambican Solid Waste Managers
	Mr. João Mucavele, Directorate for Waste Management and Cemeteries, Maputo Municipality
	(Q&A and Open discussion, sharing knowledge/experience by participants)
16:40-16:50	10. Concluding Remarks
(10 min)	Mr. Katsuyoshi Sudo, Chief Representative of Mozambique office of JICA
	Mr. David Simango, President of Municipal Council, Maputo Municipality, Mozambique
17:00-18:00	Welcome cocktail
18:00-	Reception

Day 2: Preparatory Meeting for Establishing "African Clean Cities Platform"

Time	Contents
9:00-9:05	1. Introduction of the Preparatory Meeting
(5 min)	Mr. Kazunao Shibata, Director of Environmental Management Group, Global Environment
	Department, JICA
9:05-9:20	2. Analysis of the Questionnaire on Waste Management in Participating Countries
(15 min)	Ms. Nao Takeuchi, Waste Management Expert, Urban Basic Services Branch, UN-HABITAT
9:20-9:30	3. Introduction of Workshop
(10 min)	Dr. Mitsuo Yoshida, Technical Advisor on Waste Management, JICA
9:30-11:30	4. Workshop on Problem Identification and Analysis with Tea Break
(120 min)	Facilitator of Group 1 (English): Dr. Mitsuo Yoshida, Technical Advisor on Waste Management, JICA
	Facilitator of Group 2 (English): Dr. Naison Mutizwa-Mangiza, Director, Regional Office for Africa,
	UN-HABITAT
	Facilitator of Group 3 (French): Prof. Abdouraman Bary, Regional Office for Africa, UNEP
11:30-11:45	5. Presentation to Share the Experience of Yokohama City
(15 min)	Mr. Fujio Onaka, Director General, Resources and Waste Recycling Bureau, City of Yokohama,
	Japan
11:45-13:00	Lunch
(75 min)	
13:00-13:30	6. Inter-group Presentation on the Results of Workshop
(30 min.)	
13:30-14:00	7. Improvement of Data Collection and Monitoring for SDGs
(30 min)	Ms. Nao Takeuchi, Waste Management Expert, Urban Basic Services Branch, UN-HABITAT

Time	Contents
14:00-14:30	8. Access to the International, Domestic and Private Financial Resources
(30 min)	Ms. Cecilia Njenga, Head, South Africa Country Office, UNEP
14:30-14:45	Tea Break
(15 min)	
14:45-15:15	9. Initial Plan of "African Clean Cities Platform"
(30 min)	Mr. Kazunao Shibata, Director of Environmental Management Group, Global Environment
	Department, JICA
15:15-17:15	10. Discussion on the Platform (5min. X 24 countries and Private Sector)
(120 min)	Moderator:
	Mr. Kunihiro Yamauchi, Director General, Global Environment Department, JICA

Day 3: Preparatory Meeting for Establishing "African Clean Cities Platform" (cont.)

Time	Contents
8:30-11:00	Site Visit
(150 min)	- Hulene existing landfill in Maputo
	- Private Recycling Facilities
11:30-13:00	Lunch
(90 min)	
13:00-14:30	1. Review of Discussion and Further Opinions from the Floor (e.g. UNs and City of
(90 min)	Yokohama)
	Moderator:
	Mr. Kunihiro Yamauchi, Director General, Global Environment Department, JICA
	2. Discussion on the Draft Closing Declaration
	Moderator:
	Ms. Ivete Maibaze, Director, National Directorate for the Environment, MITADER
	Mr. Hiroshi Ono, Director, Policy Planning Division, Waste Management and Recycling
	Department, Ministry of the Environment
14:30-16:00	Tea Break
(90 min)	
16:00-16:40	3. Launching Session
(40 min)	1) Presentation on the Initial Plan of the Platform
	Mr. Gosai Ahmed Mohammed Hamdalla, Director, Ministry of Environment, Natural Resources
	and Physical Development, Sudan
	2) Presentation on the Maputo Declaration
	Mr. Raul Conde Marques Adriano, President of Municipal Council of Chimoio, Mozambique
	3) Closing Remarks
	Mr. Celso Ismael Correia, Minister, Ministry of Land, Environment and Rural Development
	Mr. Tadahiko Ito, State Minister, Ministry of the Environment of Japan
	Mr. David Simango, President of Municipal Council, Maputo Municipality, Mozambique
16:40-17:00	4. Family Photo
(20 min)	

Grouping for Discussion on Day 2

Group1	Ethiopia, Malawi, South Sudan, Uganda, Zimbabwe
Group2	Botswana, Egypt, Ghana, Kenya, Namibia, Nigeria, Sudan, Zambia,
Group3	Burkina Faso, Cameroon, Cote D'Ivoire, DR Congo, Djibouti, Madagascar, Morocco,
	Mozambique, Niger, Congo, Senegal, South Africa

Room for each Group will be guided at the Seminar.